Regler för andrahandsuthyrning

Regler för andrahandsuthyrning

Om du funderar på att hyra ut din lägenhet i andra hand, finns där en del regler att ha koll på. Reglerna är olika ifall det gäller uthyrning av hyresrätt eller bostadsrätt. Det som skiljer mellan en hyresrätt och en bostadsrätt är framförallt vilken hyran du kan ta, uthyrningstillstånd och uppsägningstid. Är du på jakt efter lägenhet i Arboga rekommenderar vi Sturestaden.

Tillstånd

Bor du i en hyresrätt behöver du tillstånd av din hyresvärd för att få hyra ut din lägenhet och likaså gäller om du bor i en bostadsrätt. Då behöver du föreningens tillåtelse. Har du inte det, anses det som att du hyr ut svart och kan bli av med ditt hyreskontrakt eller tvingas sälja din lägenhet. Tillstånd när det gäller hyresrätt får du om det finns skäl till uthyrningen och dessa skäl kan vara en längre utomlandsvistelse, arbete eller studier på annan ort, sjukdom och ålder.

För bostadsrätter är lagen generösare. Här behöver du bara ett skäl och den enda gången uthyrning kan nekas är om lägenheten hyrs ut regelbundet för att tjäna pengar på det.

Hyra

Andrahandshyran för en hyresrätt får inte vara mer än vad du själv betalar i hyra. Du får lägga på 10–15 procent om lägenheten hyrs ut möblerad och du får även lägga på driftkostnaderna, som kan vara parkering, bredband och tv. Anser hyresgästen att du tar ut för hög hyra kan du bli skyldig till att betala tillbaka hyra för upp till ett år.

Återbetalningsskyldig kan du däremot inte bli om det gäller en bostadsrätt, men du kan bli ombedd att sänka hyran.

Uppsägningstid

Vill du eller din hyresgäst säga upp hyresavtalet innan hyresperioden är över, gäller olika regler för hyresrätt och bostadsrätt. Något som också kan vara bra att veta är att dessa regler inte går att avtala bort. För hyresrätt är det 1 veckas uppsägning vid längst 3 månaders uthyrning och är det mer än tre månader, gäller 3 månaders uppsägning.

Om hyresavtalet när det gäller bostadsrätter sägs upp innan uthyrningsperioden upphör, gäller en månad i uppsägningstid för hyresgästen och för den som hyr ut gäller 3 månader.