Nytt tak

Funderar du på att lägga tak på ditt nya hus, eller kanske renovera om det gamla? Ska du göra det på egen hand kan det vara bra att ha fått en del tips och trix och vara ordentligt påläst. Det är dock inte så komplicerat som man kanske kan tro, men du måste tänka på att det är ett tungt jobb med mycket förarbete. Nedan kommer våra bästa tips att tänka på inför takläggning! Är du osäker så kan det vara bra att anlita en takläggare.

Vart börjar man?

Det första du måste se till att göra är att plocka ner alla befintliga pannor och sedan ta en ordentlig titt på underlagstaket. Skulle detta se skadat eller gammalt ut måste även detta bytas ut. På underlagstaket ligger också läkten. Det är de vågräta och lodräta träreglar som du sedan lägger takpannorna på. Så fort denna är på plats kan du börja lägga ditt tak! Även vid takläggning och annat riskfyllt arbete är det viktigt med bra arbetskläder och att ha varselkläder med hög synbarhet.

Börja lägg pannor

Även om själva jobbet att lägga pannor inte är svårt så kräver det stor noggrannhet. Vanligtvis börjar man arbeta nerifrån för att arbeta sig uppåt, och du fäster dina pannor i läkten med speciella skruvar och spikar eller med hjälp av clips. För att ditt tak ska hålla så länge som möjligt ska du montera en så kallad fågellist vid takfoten. Detta hjälper nämligen till att förhindra fåglar, men också barr och löv, från att komma in under pannorna.

Avsluta jobbet med att montera taknocken. Det är där taksidorna möts och stoppar till exempel vatten, löv och snö från att ta sig in i takkonstruktionen. Den ska samtidigt vara utformad för att kunna släppa in luft under pannorna, och på så sätt skapa en bra ventilation som gör att läkt och underlagstak håller längre.

Hoppas att dessa enkla tips har gett dig en grundläggande kunskap för att sätta igång med ditt takbygge! Tänk också på att vara rätt utrustad då säkerheten alltid kommer först.