Flyttstädning

Städning tycks dela upp befolkningen i två läger. De som hatar slitet och de som fullkomligt älskar att städa. Men något som är gemensamt är nog att alla känner en viss stress när det kommer till flyttstädning. Den ska ju till skillnad mot en vanlig storstädning gå igenom en besiktning, annars måste den göras om. Risken vid stress är att det blir dåligt utfört eftersom man vill ha det gjort så fort som möjligt. Vid en flytt kan det vara betungande att städa när det är så många prylar som först och främst skall packas ner och sedan upp. Därför är det skönt att det finns firmor som erbjuder hjälp med flyttstädning, och städning vid alla andra tillfällen också. Så om du står i storstädningstagen efter en flytt, tveka inte att ta kontakt med en välrenommerad städfirma.

En fråga om priset

Att anlita städhjälp behöver faktiskt inte bli så dyrt som många tror. Kostnaden minskar drastiskt med hjälp av RUT-avdraget och det finns bra exempel där en hel lägenhet fått en genomgång för en tusenlapp eller därikring. Timpriset för städpersonal ligger betydligt lägre än många andra servicegrupper som exempelvis snickare och elektriker. Vad kostar då en flyttstädning? Enligt branschorganisationen SABO ligger ett godkänt snitt på knappa 5 000 kronor för en bostadsyta på 75 m2. Med avdrag för RUT ger det halva priset. Begär alltid offert från ett antal städfirmor för bästa pris, men kontrollera även firmans rekommendationer och recensioner.

Inom branschen finns tyvärr ingen certifiering eller godkännande för lokalvårdare, och många gånger är det personer som vill tjäna en extra slant som erbjuder denna service. Men har de ingen F-skattsedel så har du ingen möjlighet att utnyttja RUT-avdraget, oavsett hur goda recensioner de har fått från tidigare kunder. Du får sällan en garanti heller utan får själv åtgärda eventuella anmärkningar på en besiktning.