Enkla knep till lyckad sovrumsinredning

Enkla knep till lyckad sovrumsinredning

Att inreda ett sovrum är inte samma sak som att inreda ett vardagsrum eller en matsal. De senare syftar i regel till att ge uttryck för sin stil utåt – en sorts showroom för din personlighet. Ett sovrum är mer privat och ska tillfredsställa primärt en person och det är du och eventuellt den person som du delar rummet med. Med detta sagt finns det några enkla tumregler som du kan använda för att göra inredningsprojektet lyckat. Det viktigaste är emellertid att genom inredningsprocessens gång minnas att du gör det för din eller er skull och de val du gör ska vara genuint kompatibla med hemmets personligheter.

Gör en ritning

Innan du börjar köpa inredning ska du göra en ritning över rummet, gärna skalenlig. Fundera kring vilka funktioner du vill ha i rummet. Förutom en ritning i fågelperspektiv kan du skissa upp de olika väggarna inklusive fönster- och dörröppningar, vägguttag och golvlister. Då blir det lättare att planera möblemang och enklare att beräkna hur mycket färg, tapet och gardintyg du behöver i ditt projekt. Detaljer som lister och paneler kan få bli utgångspunkten i ditt färgschema. En annan sak att ta hänsyn till i ritningen är var elementen är placerade. Försök i möjligaste mån att undvika att ställa möbler framför element då det blockerar värmespridningen.

Färgval

Färgschemat beror till stor del på din stilinriktning. Eftersträvar du en modern stil kan du hålla dig till monokroma färger av typen gräddvitt eller beige, fast med enstaka färgaccenter. En romantisk stil åstadkommes med lätta färger av typen ljusgult, rosa eller lila. Skapa en kontinuitet i färgvalet genom att använda dig av en färg lite mer genomgående medan de andra får agera stödfärger. Försök hålla dig till max tre färger, annars blir intrycket gärna plottrigt. Minimalistisk stil stöttas bra av alla nyanser av vitt kompletterat av kaffe, mossgrönt eller grått. Nedtonad zen-stil får du med basen i risvitt och svart, kompletterat av exempelvis indigo eller jadegrönt.

Life hack: Inred retro

Ett alternativ till dyra nyinköp är att inreda ditt sovrum i retrostil och använda objekt och inredningsdetaljer från olika tidsperioder. Du kan då med fördel botanisera i vintagebutiker avseende möbler och enbart köpa nytt bäddlinne. Ett alternativ till att blanda fritt är att fokusera på en tidsperiod och skapa en inredning som i färg, mönster och texturer för tankarna kring en viss epok. Det enklaste sättet att ge färg åt ett retrorum är via dekorativa föremål av typen lampor och kuddar. Ju mer färg du tillför med dessa objekt, desto mindre färg behöver du på väggar, gardiner och golv.